maanantai 21. elokuuta 2017

Teot itävät



Rikostutkinnassa on tärkeää, että näkee asiat ensin läheltä ja sitten kaukaa. Ensin on oltava sammakko, sitten lintu.

Juuri lukemassani romaanissa päähenkilö, rikoskomisario, mietiskelee työtään ja käy keskusteluja pidätettyjen kanssa. Myös sellaiset, joiden mielessä rikoksen tekeminen vasta kummittelee, tuntevat tarvetta avautua juuri hänelle. Liian läheltä nähtynä asioita voi olla vaikea ottaa tarpeeksi vakavasti ennen kuin on jo liian myöhäistä. Kauempaa katsoen ymmärtää kokonaiskuvan.

Teot itävät.

Todellisessa elämässä ihminen on usein esimerkkinä toisille, niin pahassa kuin hyvässä. Kukaan ei synny kiusaajana, kiduttajana tai tappajana. Kun sitten syystä tai toisesta joku päätyy julmaan tekoon, aina joku toinen jossain haluaa jäljitellä. Ajetaan väkijoukkoon, hyökätään muiden kimppuun, räjäytetään pommi.

Onneksi ihmisissä vaikuttaa yhä myös tahto tehdä hyvää. Yhdenkin esimerkki voi synnyttää ketjun. Jonkun on aina oltava se ensimmäinen, joka lähtee apuun, kun tuntematon eksyy metsään tai joutuu onnettomuuteen. Kun naapurin talo ja omaisuus häviää savuna ilmaan, aina löytyy se joku, jonka esimerkki innostaa muitakin lahjoittamaan tarpeellista. 

Apua toivoo myös jokainen, joka makaa maassa sairauskohtauksen saaneena tai puukotettuna. Ei sitä, että tulee ikuistetuksi sivustakatsojan puhelimeen ja sitä kautta tuhansien nähtäville.

Kysymysmerkki on ylösalaisin käännetty ongenkoukku, jolla pyydetään vastauksia.

Kun jotain ikävää tapahtuu, toisilla tuntuu olevan heti valmiit vastaukset. Ollapa niin viisas! Tietämättömän pitää kysyä ja ottaa selvää.

On lohdullista, että meitä on nuotin vieressä kaksi.

Takaisin romaaniin: Rikoskomisario ei aina jaksaisi pohtia rikoksia ja niitä tehneiden motiiveja. Hän onkin työn vastapainoksi ryhtynyt harrastamaan kuorolaulua, taidoista riippumatta. Komisarion harmiksi vastapaino ei kuitenkaan toimi aivan odotusten mukaisesti.


Otsikko ja kaikki muut sitaatit ovat peräisin Kari Hotakaisen kirjasta Henkireikä (Siltala 2015).