torstai 31. elokuuta 2017

Rautaiset miehet rannalla



Jos tulisi pimeässä silmät peitettynä heitetyksi toiseen paikkaan, voisi taas nähdessään luulla joutuneensa romaanin (toistaiseksi) fiktiiviselle viimeiselle rannalle. Siellä paikalleen jähmettyneet ihmiset joko odottavat näkymätöntä tuhoa saapuvaksi tai kokoavat rohkeutta astua yhä syvemmälle tummaan veteen. Lähempää katsottuna huomaisi, että he ovat jo ”kuolleet” – oikeammin sanottuna he, ne ovatkin vain patsaita.

Brittiläisen kuvanveistäjän Antony Gormleyn vuonna 1997 valmistuneet rautapatsaat sijoitettiin Liverpoolin Crosby Beachille pysyvästi kymmenen vuotta sitten. Hän on käyttänyt patsaan mallina omaa kehoaan. Rannalla, alttiina vuorovesien vaihtelulle, seisoo 100 samanlaista patsasta levittäytyneenä noin kolmen kilometrin matkalle.

Gormley sanoo teoksestaan Another Place, että se valjastaa vuoroveden tutkimaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta. ”Here time is tested by tide, architecture by the elements and the prevalence of sky seems to question the earth's substance”. (Visit Liverpool)

Juuri vaihtuvien vesien sekä pehmeän maapohjan vuoksi Crosby Beachia ei käytetä uimarantana. Patsaita voi ihailla 50 metrin päästä sijaitsevalta rantakadulta. 

Patsaat saivat olla rauhassa tämän vuoden kesäkuuhun. Sitten joku kai luuli keksivänsä hauskankin idean ja kävi jättämässä joihinkin niistä oman jälkensä.

Liverpool tunnetaan Beatles-yhtyeestä, joka edelleen saa tuhannet musiikinystävät vaeltamaan kaupungin kaduilla, kenties etsimässä avainta menestykseen. Gormleyn patsaat näin ensimmäisen kerran äskettäin esitetyssä, maan taidetta esittelevässä Britannian monet kasvot -dokumenttisarjassa

(Sarjan juontajana toiminut Simon Schama käyttää luovaa mielikuvitusta tulkitessaan taiteilijoiden ajatuksia heidän taiteensa kautta. Tosin hän tekee sen ansiokkaasti herättäen katsojan kiinnostuksen.) 

Gormleyn mieshahmoiset rautapatsaat seisovat jähmettyneinä rannalla säässä kuin säässä, ruostumistaan odotellen. 

Myös Suomessa taidetta on päätynyt veteen: Iloisempiin vesileikkeihin ryhtyneet Kerttu Horilan Kolme Sulotarta kylpevät Rauman Kanalissa, mutta vain kesäaikaan. Talvella on pidettävä parempi huoli hipiästä. Sulottaret nimittäin perustuvat kreikkalaisen mytologian jumalattariin, jotka edustavat kauneutta, iloa ja kukoistavaa onnea.