sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Nyhtökansaa



Epämääräiset huijarit yrittävät näinä(kin) aikoina nyhtää rahaa hyväuskoisilta puhelimitse tai muilla keinoin. Toisinaan joku hupsu höynähtää ja menee lankaan.

Kotipuutarhoissa ja -kasvimailla eletään aikaa, joka luultavasti kuuluu ikävimpiin käsitöihin: nyhdetään rikkaruohoja, niin että arvokasvit pääsevät helpommin kasvamaan. Muut menetelmät, kuten rikkakasvien tukahduttaminen, maan muokkaaminen ja torjunta-aineiden käyttö, vaativat jo jotain enemmän – niihin eivät pelkät kädet riitä.

Julkisuudessa kasvukauttaan elävät myös perättömät puheet ja niiden levittäminen. Haluan uskoa, että poliisi ja neljäs valtiomahti pyrkivät nyhtämään totuuden esiin valheiden takaa.

Liian lyhyttä helmaakin pitää välillä nyhtää.

Sitten ruvettiin nyhtämään ruokaa. Ensin tuli nyhtöpossu, pitkään haudutettu, syötäessä suikaleina nyhdettävä sianliharuoka. Vuonna 2014 keksittiin nyhtökaura. Sarjayrittäjä Maija Itkosen esittämän idean toteutti elintarviketieteilijä Reetta Kivelä, joka sai tuotteesta Vuoden nuori tutkijayrittäjä -palkinnon seuraavan vuoden joulukuussa. 

Sittemmin alkoi ruokalistoille ja -ohjeisiin ilmaantua nyhtökanaa, nyhtöherneitä ja nyhtöpullaa. Niistähän saa jo täydellisen nyhtöaterian!

Mitä nyhdämmekään seuraavaksi?