keskiviikko 13. syyskuuta 2023

Tasan ei käy

Syyskuun alussa Helsingin Sanomissa uutisoitiin, että Lääkärit saivat vahingossa liikaa palkkaa Oulussa (1.9.2023). Vahinko vain oli jäänyt huomaamatta peräti viiden vuoden ajan, jolloin useille kymmenille lääkäreille maksettiin enemmän palkkaa kuin olisi kuulunut. Uutisen mukaan joillekin oli ehditty maksaa tuhansia ja jopa kymmeniätuhansia euroja ylimääräistä. Tekisi varmaan mukavan lisän myös eläkekertymään.

Silti tämän vuoden elokuussa hyvinvointialueella yhä vasta mietittiin, pitääkö lääkärien maksaa takaisin osa, kaikki vai ei mitään. Viimeinen vaihtoehtokin on todella mahdollinen, sillä lain mukaan työnantaja voi antaa liikamaksut anteeksi, kerrotaan uutisessa. Tässä kohden oli hieraistava silmiä.

Muistuu nimittäin mieleen saman lehden toinen uutinen toukokuulta (10.5.2023), joka oli otsikoitu seuraavasti: Hoitajille maksettiin 600 euron bonus, joka perittiinkin heti pois: ”Motivaatio on ihan nolla”. Tämä puolestaan tapahtui Varkaudessa. Silloin ei jääty turhia pohtimaan, annetaanko olla vai peritäänkö takaisin, sillä jo seuraava tili palautti bonuksen saaneet hoitajat takaisin kylmään todellisuuteen.

Esimerkeistä saa käsityksen, että hyvinvointialueiden toiminta noudattaa samaa politiikkaa kuin uusi hallitus: annetaan niille, joilla jo on, ja otetaan pois niiltä, jotka eivät ole ymmärtäneet vaurastua pärjäämään omillaan. Hallituksen pääpuolueitahan ei mikään muu näytä edes kiinnostavan kuin kaiken kattava puhe taloudesta.

Jostain syystä se, millaisia helpotuksia tai palkkioita hyvätuloiset saavat, on aina vain ”pisara meressä” kokonaisuuden kannalta. Niinpä myöskään nyt ”ei puhuta kovin merkittävistä summista, kun katsotaan koko julkisen talouden kuvaa”, sanoi valtiovarainministeri kommentoidessaan tuloveroa koskevia päätöksiä (HS 8.9.2023).