torstai 15. huhtikuuta 2021

Bussillinen gourmet’ta

Kirjastoautot ovat kuljettaneet luettavaa ihmisille vuosikymmeniä. Aiemmin myös kauppa- eli myymäläautot kiersivät helpottamassa haja-asutusalueilla asuvien ruokaostosten tekoa. Miten sama idea ei ole levinnyt valmista ruokaa tarjoaviin kiertäviin ravintoloihin?

Ranskalaiset Charles ja Mélina Moncouyoux ovat liikkuvan ravintolan jo toteuttaneet, sillä vuonna 2014 he jättivät kivijalkaravintolansa ja nousivat pyörille. He muunsivat kaksikerroksisen bussin gourmetaterioita tarjoavaksi ravintolaksi, jonka lattiatasossa on keittiö sekä asiakkaiden vastaanotto ja toisessa kerroksessa ”sali” 26 hengelle. Ravintola sai helposti muistettavan nimen Le Bus 26.

Ennen korona-aikaa kuvatussa sarjassa Ruokamatka Ranskaan brittikokki Rick Stein käy muun muassa maan keskiosissa sijaitsevassa Auvergnessa, jonka pikkukylissä Moncouyouxʼn pariskunta ravintolabussillaan kiertelee. Näin kokin virkaa hoitava Charles ja tarjoilijana toimiva Mélina antavat kaukana huippuravintoloista asuville mahdollisuuden niin halutessaan syödä (ilmeisen) kalliisti hyvin.

Ravintolabussi-idean toimivuuden pariskunta on muutamassa vuodessa testannut ja todennut toimivaksi. Steinin mukaan kuvausvuonna 2019 Le Bus 26 oli saavuttanut jo sellaisen suosion, että varauslista oli täynnä vuodeksi eteenpäin. Hyvä uutinen ravintoloitsijalle, huonompi nälkäiselle asiakkaalle.

Kiertävän ravintolan etuihin kuuluvat laaja asiakaskunta ja vaihtuvat maisemat luonnon helmassa. Bussi siirtyy joka kuukausi uuteen paikkaan Clermont-Ferrandin suurkaupunkialueen ympäristössä. Mitä luultavimmin paikalliset tuottajat ovat saaneet erikoisen ravintolan pitäjistä haluttuja yhteistyökumppaneita.

Ranskalaiskaksikolle ja bussi numero 26:lle toivoo pitkää ikää ja kärsivällisiä asiakkaita.