torstai 28. maaliskuuta 2019

Rypistynyt kiiltokuvaenkeli


Naisilta vei vuosikymmeniä sanoa julkisesti, että nyt riittää. Kun se parisen vuotta sitten tapahtui, yhä useamman rohkeus astua esiin kasvoi. Voimallinen aalto vyöryi yli maapallon, ja asiat alkoivat muuttua.

Kaikki ei ehkä mennyt toivottuun suuntaan. Ne, jotka aiemmin käyttivät valtaansa erityisesti naisiin, tietävät, että kiinnijäämisen riski on nyt huomattavasti kasvanut. Enää he eivät voi luottaa siihen, että heidän vallankäyttönsä kohde ei uskalla tuoda julki kokemaansa seksuaalista häirintää ja väkivaltaa.

Onko naisten voimautuminen voinut johtaa siihen, että tekijät kylmän laskelmoidusti muuttavat käyttäytymistään ottamalla kohteiksi yhä enemmän niitä, joiden vaitioloon he vielä pystyvät varmasti uhkailemalla vaikuttamaan? He kyllä tietävät, miten helppo kohde lapset ja nuoret ovat, varsinkin internetissä. Monen maan kaduilla elävät lapset ovat vielä suojattomampia saalistajien houkutuksille.

Lapsille on yleensä viimeistään kouluikäisenä opetettu, että toisista ei pidä kannella. Hyväksikäyttäjä osaa kääntää opetuksen omaksi hyödykseen ja selittää tekonsa kahdenkeskiseksi salaisuudeksi. Tarvittaessa hän käyttää tehokeinona pelottelua ja uhkailua. Puolustuskyvyttömän uhrin suu on kuin sementillä suljettu. Onko toivoakaan siitä, että joskus syntyisi lasten ja nuorten Me too?

Uhreiksi joutuneita Satu Marttilan runo ei valitettavasti taida enää tavoittaa, mutta onnea matkaan kaikki silti tarvitsevat.

Onnellista matkaa sinulle,
pieni,
jolla on laukussa aapinen
ja rypistynyt kiiltokuvaenkeli.

Onnellista matkaa sinulle, poikani,
joka nyt mietit sitä eilistä matsia
ja saapastat kuralammikosta toiseen
rokki kantapäilläsi.

Onnellista matkaa sinulle,
musta kissa,
joka ylität tien.